“Na het verwijderen van een laag vuil en vet kwam dit tevoorschijn”, is restaurator Mar Stolk enthousiast als ze het onderstel van de ezelwagen van Duivenvoorde reinigt en de kleur geel ontdekt.
“Het is de eerste laklaag die later minstens twee keer is overgeschilderd in de bruine laag met rode biezen. Doordat dit deel altijd vettig is, was de hechting van de overschilderingen niet zo best en voor een groot deel al weer afgebladderd. Ik wil dit eigenlijk zo in het zicht houden”, aldus Mar Stolk.
Het geel is vaker ter sprake gekomen tijdens de restauratie van de rijtuigen van het kasteel: het bokkenkarretje is geel en op een realistisch schilderij is het ponyrijtuig -de panier– met gele wielen te zien. Toch is bij de restauratie van de panier alleen maar rood gevonden en geen spoortje van gele verf: de reden om het rode intact te laten.
Rijtuigen waren meestal geschilderd in de heraldische kleuren van de familie, bij de ezelwagen zou het geel kloppen met het familiewapen van de familie Steengracht. Maar waarom de panier en het bokkenkarretje geel zouden zijn is een raadsel, want die zijn aangeschaft in de tijd van de familie Schimmelpenninck van der Oye en in hun wapen komt geel noch rood voor. “Dat maakt het een lastig verhaal. Heeft mode meegespeeld of vonden ze die kleur gewoon mooier? Het is niet keihard te maken welke kleur de juiste is”, zegt projectleider Claas Conijn die de keuze maakt om zo veel mogelijk te laten zitten van wat de restauratoren aantreffen.
Drie van de vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel Duivenvoorde. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Stichting Bredius en Stichting Bonhomme Tielens.
De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.