‘Hoogekamp nabij Arnhem/Equipage van Jan Luden’, staat in potlood bij deze foto gekrabbeld. De typische jaren-’30-wijk Hoogkamp in Arnhem dankt zijn naam aan het landhuis van de familie Luden. Op de kaart van Arnhem gezien was de hoek die de Amsterdamse- en Bakenbergseweg vormen van 1849 tot 1910 in het bezit van de Ludens. Helemaal in de punt ligt nog altijd het imposante huis De Sterrenberg. In 1881 kwam er een scheiding tussen de Sterrenberg en de Hoogekamp, misschien ook wel letterlijk in de familie.
Het uitzoeken van meer informatie over Jan Luden loopt uit op een dood spoor: de enige mogelijke Jan in de familie was Jan Jacob (1877-1936), de eigenzinnige bouwer van het jachtslot Mookerheide in Heumen, maar hij kan het bijna niet zijn. Jan Jacob had weliswaar een snorretje en een sik, en de vorm van zijn gezicht komt overeen met de man op de foto. Maar in de tijd van de foto, tussen 1900 en de Eerste Wereldoorlog, waren Jan Jacob en zijn echtgenote nog jonge mensen.
Wat we zeker weten is dat de omnibus en de totale aanspanning perfect zijn, het toonbeeld van elegantie en een visitekaartje van de eigenaar. Kijk bijvoorbeeld naar de kleren – het ‘livrei’ – van de palfrenier: de jas op de juiste lengte, de laarzen soepel ingezakt, de juiste hoogte van de hoed en een fraaie welving in de hoedenrand. Dat de zomerjas niet tot de knie mocht komen had te maken met het netjes ‘vallen’ wanneer de knecht op de bok plaatsnam: dat is fraai te zien aan de jas van de koetsier die al op de bok zit. En wat betreft de laarzen: stijve rijlaarzen zitten niet lekker, een echte koetsierslaars was soepel en had een witte of beige, afschuifbare kap. Die kappen waren oorspronkelijk van leer tot eind 19e eeuw celluloid in de mode kwam, een toentertijd modern en exclusief materiaal.
beeld: Geldersch Landschap & Kastelen