3,5 Koeienhuiden, tussen 4,8 en 5,5 m2, zijn gebruikt om de twee kappen van de landauer van Kasteel Middachten opnieuw te overspannen. Het oude leer van de kappen viel als kruimel uit elkaar, zelfs transport van de landauer leverde schade op en de uitermate slechte conditie deed geen eer aan de kwaliteit van het rijtuig; vandaar de pijnlijke beslissing van het restauratieteam om het leer noodgedwongen te vervangen.
“Het oude kapleer was totaal verteerd, bij een poging de kap te openen scheurde hij overal nog verder af. Dus niet verder geprobeerd, en oude kap is er zo afgehaald dat we hem goed als voorbeeld konden gebruiken. Verder maken we mallen van papier om het model zo goed mogelijk uit te snijden. We hebben er één kap tegelijk afgehaald, zodat we de andere goed als voorbeeld hadden, immers we wilden een exact dezelfde hebben”, legt restaurator Maria Stolk van het restauratie-centrum in Balkbrug uit. Het is natuurlijk gelooid rundleer met longgrain print (stroprint).
Bij het vervangen van het leer kwamen de Stolks bijzondere, zware ijzeren kapspanten tegen, met een ingebouwde vertrager, zodat de kap tijdens het openen niet abrupt open valt. “We hebben het nooit eerder gezien”, zegt Stolk, “die vertrager was nodig vanwege die zware spanten.”
Ook de jute singels en katoenen ‘onderkappen’ zijn vernieuwd, en daarbij zat niet zoals gewoonlijk paardenhaar tussen het spantwerk. Dat is nu dus evenmin aangebracht. De hemels konden bewaard blijven, maar het garen waarmee deze is vastgenaaid is verteerd, vandaar dat dit garen is gedoubleerd. “Het project loopt volgens plan”, meldt de restauratieafdeling tevreden. Begin volgend jaar is het rijtuig, diep donkerblauw met zwart en witte bies geschilderd, in de heraldische kleuren Van Aldenburg Bentinck, landauer toonbaar op Kasteel Middachten in De Steeg.
Dit rijtuig komt uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaat over in langdurig bruikleen door Kasteel Middachten. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Frans Mortelmans Stichting, Ludovica Stichting, RDO Balije van Utrecht en Kasteel Middachten. De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.