Een gekoesterde wens gaat in vervulling. Woensdag 1 december gaat de landauer van Kasteel de Haar op transport van het Nationaal Rijtuigmuseum naar het restauratie-centrum Stolk in Balkbrug. Het is het vijfde rijtuig van het kasteel dat gerestaureerd kan worden, dankzij nieuwe bijdragen van VZW Pater David, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Dinamo Fonds en Stichting Kasteel de Haar. Ook deze restauratie is hard nodig.
In de huidige toestand kan de landauer zijn ‘verhaal’ niet meer vertellen. Hij is te slecht. De spanten van de achterste kap zijn gebroken, het rijtuig ‘duikt’ naar voren, het leer is uitgedroogd. Op het inspectierapport staat een lange waslijst aan mankementen: de ijzeren wielbanden en spaken liggen los, in de voorschulp zit een breuk, tapijt en kussens missen, linoleum is gescheurd, de raamkozijntjes zijn door houtworm en mot aangevreten, roest, vuil en beschadigingen maken het beeld compleet.
De landauer, gebouwd bij Million & Guiet in Parijs, valt in de A-categorie van Nederlands erfgoed, omdat hij deel uit maakt van het ensemble van De Haar. Bijzonder zijn het vlechtwerk van rotan (‘cane work’) op de ‘ajour’ zijpanelen.
De museale restauratie bij Stolk zal gericht zijn op het schoonmaken van de oude vernislaag en het reversibel aanvullen van missende of kapotte delen, met andere woorden, het oude blijft bewaard en wat nieuw is, is voor toekomstige generaties te herkennen en eventueel weer te verwijderen. Naar verwachting gaat de restauratie een half jaar in beslag nemen.
Dit rijtuig komt uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaat over in langdurig bruikleen door Kasteel De Haar. Dit project is mede mogelijk gemaakt door VZW Pater David, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Dinamo Fonds en Stichting kasteel de Haar. De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.