Bijna vier eeuwen geleden maakte hun verre voorvader dit rijtuigmodel, nu het oudste van Nederland. Jan Willem Sieburgh (71) en zijn zoons Julius (24) en Erik (25) brachten op zaterdag 12 februari een bijzonder bezoek aan het Nationaal Rijtuigmuseum om het te zien en er even mee te poseren.

Karosmaker Barent van Syburgh kreeg in 1661 de opdracht voor de eerste, echte Nederlandse gouden koets, de ‘Karos van Staat’. Het enige stoffelijke dat van de karosbouw uit die periode is overgebleven is het model van een jachtwagen, dat Jan Willem’s vader in 1958 aan het rijtuigmuseum schonk.

“Als voormalig museummedewerker zie ik graag de dingen op hun plaats komen”, zegt Jan Willem bescheiden, want hij kent de museumwereld als geen ander vanuit diverse bestuurlijke functies. Hij en zijn zoons zijn niet alleen naar Leek gekomen om het oude jachtwagentje te bekijken. Ze hebben ook een cadeautje meegebracht, namelijk een tweede model van een Milord, geschat zo van halverwege de 19de eeuw. Conservator Jan Zijlstra is er verguld mee. Omdat het zo gedetailleerd is en fijn afgewerkt in stoffering en biezenpatroon, denkt Zijlstra dat een rijtuigfabrikant het maakte als meesterstuk, alhoewel hij niet kan uitsluiten dat het is gemaakt als kinderrijtuigje.

Jan Willem Sieburgh: “Hoe het in de familie is gekomen, ik heb werkelijk geen idee, maar we hebben het al zo lang als ik mij kan herinneren. Voor zo ver ik weet zijn er maar twee generaties Syburgh als karosmaker aan het werk geweest. Hopelijk is het op zijn plaats in het museum.”


De nieuwste aanwinst van het Rijtuigmuseum:
het model van halverwege de 19e-eeuw.