Dit rijtuigje stond verscholen tussen stenen, dakleien, hele en halve bouwfragmenten in het depot van Kasteel de Haar. In misschien wel honderd jaar had niemand er nog enige acht op geslagen, tot Claas Conijn, projectleider van de Stichting Hippomobiel Erfgoed, het zag staan. En hij ondernam actie. Het restauratieteam van Stolk krijgt deze winter de tijd om de kleine phaeton te restaureren.
“Een bijzonderheid van de landauer die nu voor Kasteel de Haar is gerestaureerd, is het canework”, zegt een bevlogen projectleider, “Dat canework is imitatie van echt gevlochten pitriet, het is streepje voor streepje op het paneel geschilderd. Het is prachtig om dit kinderrijtuigje er naast te gaan zien, want hierop is een ander patroon canework op linoleum geschilderd. Met de restauratie kunnen we onderzoek doen naar de gebruikte technieken. Wat kostte meer werk, wat was duurder, hoe maakten ze het en vanwaar de keuze van de wagenmaker destijds? Zo houden we kennis over die oude technieken en het restauratie-vak in stand.” Op de hamvraag of er voor het wagentje een bok, ezel of kleine pony heeft gelopen moet Conijn vooralsnog het antwoord schuldig blijven. Het projectteam mag voor het antwoord graven in het huisarchief op zoek naar oude foto’s. Zeker is dat de kinderen van Kasteel de Haar er plezier mee hebben beleefd, gelet op de gebruikssporen. “Het ding is in erbarmelijke staat en we moeten iets doen om het niet totaal te laten vergaan.”
Kasteel de Haar verstrekte deze week de opdracht aan Stolk, dankzij een financiële bijdrage van VZW Pater David. Het rijtuigje is na restauratie te zien in de stallen van het Utrechtse kasteel.